Stambyte
Filmen ovan är ett mediealternativ till text.
Du kanske har hört talas om stambyte någon gång? Vad det är och innebär kommer vi att berätta om här.
Vad är ett stambyte och varför behöver det göras?
När vatten- och avloppssystemen, de så kallade stammarna, blir gamla kan de börja rosta och läcka. I värsta fall leder det till vattenskador och avloppsstopp. Därför måste vi byta rören och passar samtidigt på att göra andra saker som förbättrar kvaliteten på lägenheterna och husen inför framtiden.
Vad som ska göras i samband med stambytet behovsprövas på de olika områdena. Badrummen renoveras och på vissa områden renoveras delar, eller hela köken. Ibland renoveras även grovkök och lilla WC:n, på de ställen där de finns.
När arbetet börjar i din lägenhet, kommer du att ha fått information av oss i god tid innan. Vi brukar dela ut en informationsbrochyr till dig som hyresgäst och brukar även komma ut för ett personligt möte för att fånga upp frågor och funderingar. Under stambytets gång kommer du att få löpande information om när det är rivningsdags för varje rum.
Du bor kvar i lägenheten under byggtiden, om du själv inte hittar en egen boendelösning under dessa veckor. Vi rekommenderar dock alla som har möjlighet, att bo hos släkt och vänner under tiden arbetet pågår.
Kan jag låna en lägenhet av Mitthem?
Vi erbjuder bara lånelägenheter i särskilda fall som till exempel när en hyresgäst har ett nattarbete. Om du har funktionshinder eller andra medicinska anledningar behöver du kunna visa oss ett läkarintyg. Vi förbehåller oss rätten att göra en bedömning från fall till fall, då det endast finns ett begränsat antal lånelägenheter.
Den morgonen då arbetet sätts igång börjar hantverkarna med att täcka golven noggrant. De sätter även upp dammslussar mot andra rum om så önskas. Räkna med att det blir en hel del buller och damm i lägenheten, särskilt de första veckorna. Tänk noggrant över vilka saker i ditt hem som du behöver skydda genom att flytta på eller plasta in. Efter det börjar hantverkarna att riva. Man tar ett rum i taget och vi börjar alltid med badrummet.
Badrummet
I badrummet rivs allt ut för att ge plats åt de nya badrumsytskikten och inredningen. Vid ett stambyte dras de nya avloppsrören och vattenledningarna i en så kallad kassett som är utanpåliggande på kaklet. Det finns även möjlighet att koppla in en egen tvättmaskin efter stambytet. När allt är klart har de här sakerna blivit renoverade i badrummet:
- Klinker på golv med golvvärme
- Kakel på väggar och nytt undertak
- Ny vägghängd toalettstol och nytt tvättställ
- Duschplats med draperistång
- Badrumsskåp med belysning och eluttag
- Ny och bredare badrumsdörr
OBS! I filmen nämns det att alla befintliga badkar ersätts med nya badkar och det stämmer inte längre. Befintliga badkar ersätts nu med duschplatser, för att minska vattenförbrukningen och på så sätt vara och bidra till mindre miljöpåverkan.
Lilla toaletten/WC:n
I de lägenheter där det finns en liten toalett, WC, gör vi en uppfräschning i samband med stambytet. Det kan till exempel innebära:
- Nytt klinker på golvet
- Nytt porslin
- Målning av väggar
Kök
Som vi tidigare skrivit renoveras i vissa fall köken delvis eller helt i samband med stambytet. Om det finns en diskmaskin i köket innan renoveringen, så kommer vi att sätta tillbaka den när köket är klart.
Helrenovering av kök
En helrenovering av köket kan innebära:
- Nya stommarna
- Nya köksluckor
- Ny diskbänk
- Golvmatta läggs
- Nya vitvaror sättas in
- Väggarna tapetseras
Delrenovering av kök
Om köken renoveras delvis kan det innebära:
- Befintliga stommarna renoveras
- Köksluckor byts
- Väggar tapetseras och tak målas
Grovkök
I de lägenheter där det finns grovkök kan renoveringen innebära:
- Klinker på golv
- Målade väggar
De olika momenten som kommer ske i din lägenhet har olika starttider. Nedan ser du vad du behöver göra i din lägenhet, men du behöver inte göra allt på en gång. Du kommer få information löpande om när det är dags att göra vad. För att underlätta för hantverkarna och för att arbetet snabbare ska komma igång kan du redan innan första dagen för renoveringen plocka undan i hall, badrum och väggar som angränsar mot badrum:
Hallen
- Plocka bort möbler och mattor. Vi täcker alltid golv med täckpapp och monterar dammslussar vid behov.
- Ta även ned tavlor och speglar från väggarna.
Badrum
- Töm badrummet helt på dina saker
- Har ni tvättmaskin så monterar Wiklunds Rör bort och tillbaka den efter renoveringen
Väggar som angränsar mot badrum
- Plocka ner tavlor, prydnadssaker och andra saker du är rädd om
Element och samtliga ventiler
- Plocka undan möbler så att det blir fritt utrymme vid och runt elementen i samtliga rum
Kök
- Töm bänkar och skåp
- Flytta ut möbler
- Ta bort lösa mattor
Fönster
- Flytta ut möbler och saker 1 meter från fönsterväggen
Hela lägenheten
- Flytta undan möbler i alla rum runt vägguttagen och strömbrytarna
- Om du vill plasta in dina viktiga tillhörigheter under renoveringen kan du be byggarbetarna om plast
- Om du har husdjur som byggarbetarna behöver ta hänsyn till under renoveringen informerar du om det. Det kan också vara bra att de bor på en lugnare plats under tiden för stambytet
- Om du behöver kartonger att packa dina saker i – kontakta oss
Under renoveringen av ditt badrum kan du inte använda toalett och dusch i badrummet. Däremot kan du använda vatten och avlopp i köket. Det kommer att finnas en toalett- och duschvagn som står på
gården utanför huset. Under renoveringen av ditt kök kan du använda vatten och avlopp i badrummet.
Dusch- och toalettvagnen kommer att stå utanför huset.
Har du frågor eller funderingar om stambytet?
Du är alltid välkommen att skicka ett mejl till info@mitthem.se eller ringa till oss på 060-13 95 00.
Vår målsättning är att ni ska känna er trygga, förberedda och positiva när hantverkarna ringer på dörren, den dagen stambytet ska börja hos just dig!