SDFF Plus i Nacksta är så mycket mer än en fotbollsförening för tjejer. Här tar man fotbollen till tjejerna – inte tjejerna till fotbollen. Ledarna skapar träningarna utifrån tjejernas förutsättningar.

En förening med eldsjälar och erfarenhet

SDFF Plus har med sin kunskap och erfarenhet av tjejer från framförallt andra kulturer byggt en trygghetszon för flickor i Nacksta, en zon med fyra hörnpelare; trygghet, självförtroende, samhörighet och stolthet. SDFF Plus fokuserar på att ge flickor möjlighet att i trygghet utveckla sitt självförtroende och självkänsla. Här finns plattformen att ge tjejerna en stolthet att tillhöra en grupp där samhörigheten är stor. Känslan av att man tillsammans är starka, med gemensamma mål, och att ha roligt skapar samhörighet som i sin tur ger dem trygghet.

Ledarskap

För SDFF Plus handlar mycket av verksamheten att ge tjejer ett självförtroende och lägga grunden till ett ledarskap. Klubbens äldre tjejer får under 10 veckor verka som ledare under träningar och matcher. Under den tiden handleds dem av de vuxna i klubben i att orientera inför vuxenlivet. Det handlar om allt från attityd och konsekvens till vad/hur/varför det lönar sig att göra rätt. Tjejerna gör även insatser kopplat till Fritidsgården för att motverka att ungdomar hamnar i fel miljöer.

Föräldrar en viktig pusselbit

Många gånger behöver relationer till föräldrar skapas för att tjejerna ska få spela fotboll. Här ställer man upp i alla lägen för att tjejer från andra kulturer ska få spela fotboll. Det finns en kunskap i föreningen om att föräldrars engagemang i sina barns idrottande ser olika ut, mycket beror på kulturen. Men oavsett vilken kultur man kommer ifrån finns det ett intresse och en nyfikenhet hos föräldrar som SDFF Plus vill omvandla till delaktighet. Integration handlar om att involvera hela familjen till att bli en del av Sundsvall och Sverige.

Mamma-verksamhet

Vikten av att få ge mammor och yngre kvinnor en mötesplats där de får vara sig själva och bedriva fysisk träning är även det en del av integrationsarbetet. Genom att träffa andra kvinnor, samverka och skapa möjligheter för Nackstas kvinnor och barn att byta erfarenheter stärker kvinnornas roll.